3x de beste pintxos in Bilbao

Baskenland is het culinaire mekka van Spanje. De prachtige en populaire badplaats San Sebastián is weliswaar beroemd om zijn pintxos, maar het is er dan ook behoorlijk toeristisch. In de hoofdstad van Baskenland, het kosmopoliete Bilbao, is ontzettend veel keus en zit je niet tussen de toeristen maar tussen de Spanjaarden, of nou ja, Basken!

Eigenlijk kun je in Bilbao werkelijk overal lekker eten. Maar na twee jaar in Bilbao gewoond te hebben, heb ik toch een top drie.

Wat is een pintxo eigenlijk?

En pintxo (spreek uit: pincho) is een Baskische tapa. Het is een minigerechtje voor één persoon, dat meestal wordt geserveerd op een sneetje stokbrood. In Bilbao staan alle pintxos op de bar en kun je er eentje uitkiezen. Op sommige dagen is het pintxo pote en krijg je een gratis pintxo bij je drankje.

Pintxos vind je in Bilbao de hele dag door. Heb je geen zin om rekening te houden met de bijzonder late etenstijden van de Spanjaarden? Dan neem je een paar pintxos als lunch of diner.

Hier de top drie beste pintxobars in het centrum van Bilbao.

La Viña del Ensanche

Het is hier altijd erg druk omdat half Bilbao hier komt eten en dat is niet zonder reden. Je kunt er lunchen of dineren (zie hiervoor mijn andere blog) maar ze hebben er ook uitstekende pintxos! Op de bar staan de lekkerste tostadas con jamón van heel de stad. Dit is geroosterd brood met uitstekende tomatensalsa en daarop perfect gesneden Joselito-ibéricoham.

Andere pintxos liggen hier, in tegenstelling tot de meeste bars, niet op de toonbank en worden op bestelling gemaakt (dat maakt ze natuurlijk extra lekker !). Dit gaat meestal erg snel. Een aanrader is de mini-sartén con foie. Een mini-pannetje met foie gras, op lage temperatuur gegaard ei, aardappelpuree en champignons. Om je vingers bij af te likken zo romig en rijk van smaak.

Mini-sarten con foie, bij La Viña del Ensanche in Bilbao

In dezelfde straat zijn trouwens nog meer geweldige pintxobars. Maar dat is meestal zo in Bilbao.

Adres: Diputación 10, Bilbao.

Café Iruña

Dit oude café is bekend om zijn lamsspiesjes: de pintxo moruno. Deze heerlijke gemarineerde spiesjes worden voor je op houtskool gegrild waar je bij staat. Het lamsvlees is heerlijk gekruid en lekker sappig, en je krijgt er een stukje brood bij.

Een pintxo moruno is niet typisch Baskisch: het woord ‘moruno’ verwijst naar de Moren en dit gerecht heeft dan ook een Arabische oorsprong. Daarmee is het een Spaanse versie van kebab zoals ze dat in Noord-Afrika eten. Nergens heb ik zulke lekkere pintxo morunos gegeten als bij Café Iruña in Bilbao! Misschien heeft dat ook te maken met de ambiance, want dit café is het oudste van Bilbao en heeft een prachtig houten interieur in Moorse stijl, versierd met azulejos.

Bij Café Iruña in Bilbao

Je kunt hier ook heerlijk lunchen of dineren of kiezen uit de vele pintxos op de bar. En zoals overal in Bilbao mag je je eten en drinken mee naar buiten nemen. Dat komt mooi uit want dit café ligt aan een parkje.
N.b.: in het laagseizoen wordt de pintxo moruno meestal alleen in het weekend gemaakt.

Adres: Jardines de Albia, Bilbao (bij in de ingang van metro Abando, uitgang Ledesma-Corte Inglés).

La Olla

Dit gezellige bar-restaurant met een enorme variëteit aan pintxos heeft een paar keer op rij de prijs voor beste pintxos van Bizkaia (de provincie van Baskenland waar Bilbao in ligt) gewonnen. De meterslange bar ligt hier altijd vol met allerlei heerlijke pintxos.

Een bar vol pintxos bij La Olla in Bilbao

La Olla ligt aan het mooie plein Plaza Nueva, waar je ook op het terras kunt zitten. Of je neemt de pintxo gewoon mee naar buiten en je gaat ergens op het plein zitten.

Adres: Plaza Nueva 2, Bilbao.

Baskisch

Wil je de Basken blij maken? Zeg dan een paar woordjes Baskisch. Zoals eskerrik asko (bedankt) en agur (tot ziens).

Vega en vegan

Eet je geen vlees? Dan zijn er genoeg pintxos met vis (met name tonijn, heek en inktvis) of ei (tortilla!). Ben je veganistisch? Dan hoop ik dat je van olijven houdt ;-). Er is heel weinig keus, want zo ongeveer álle groentegerechten worden op smaak gebracht met ibericoham of kaas.