Wat zijn goede restaurants in Bilbao?

Eigenlijk is dit een slechte kop. Het antwoord op deze vraag is namelijk eenvoudig: in Bilbao zijn overal goede restaurants. Baskenland is het culinaire mekka van Spanje en de kwaliteit van het eten is erg goed. Dat geldt niet alleen voor de pintxos (Baskische tapas), maar ook voor het welbekende menú del día. Maar natuurlijk is het ene restaurant beter dan het andere. Ik woonde twee jaar in Bilbao en deel hierbij mijn drie favoriete restaurants.

La Viña del Ensanche

Dit bar-restaurant is altijd afgeladen en een van de favorieten van de locals. Het bestaat al sinds 1927. Een klassieker dus. Het menú degustación is fantastisch en ook de tostadas met jamón (Joselito) zijn heerlijk. Bovendien is het heel gezellig, te midden van alle Spanjaarden die een wijntje staan te drinken. Vooraf reserveren is een must als je een tafel wil hebben. En anders kun je altijd een pintxo bestellen, ook die zijn zalig.

Je vindt La Viña del Ensanche in het centrum van Bilbao, pal naast metrohalte Abando. Adres: Calle Diputación 10.

Tip: Zijn alle tafels al gereserveerd maar wil je er toch heel graag lunchen? Zorg dan dat je er al rond half één bent, op een Hollands tijdstip, en wellicht krijg je nog een tafeltje voordat de Spanjaarden komen. Die lunchen pas tegen twee uur – half drie.

Merluza (heek) bij La Viña del Ensanche

Sukam

Nee, dit is geen Aziatisch restaurant. Maar sommige van de Spaanse gerechten die hier op de kaart staan, hebben wel een kleine Aziatische twist. De gerechten zijn allemaal verfijnd en de ingrediënten van uitstekende kwaliteit – beter dan hier ben ik het zelden tegengekomen. Dit is een restaurant voor fijnproevers. Een aanrader is het op lage temperatuur gegaarde ei, onder liefhebbers simpelweg bekend als el huevo – pure comfort food. Je kunt er alleen lunchen en dineren, er is geen bar.

Dit chique maar niet erg dure restaurant (althans, niet voor Nederlandse begrippen) ligt niet in Bilbao maar in het aangrenzende Getxo, dat aan zee ligt. Sukam ligt bij de beroemde hangbrug Puente Colgante, dat op zich al een bezoekje aan Getxo waard is. Je kunt hier ook heerlijk wandelen langs de boulevard.

Restaurant Sukam ligt in de buurt van metrohalte Areeta. Vanuit Bilbao ben je er in een kwartiertje. Adres: Plaza Zubiko.

Gamba’s bij Sukam

La Olla

Bar-restaurant La Olla aan de Plaza Nueva in het historische centrum van Bilbao is heel bekend om zijn pintxos, maar heeft ook een gezellige kelder waar je kunt lunchen of dineren. Neem je het menu, dan kun je kiezen uit chuletón (een hele grote T-bone steak) of bacalao (kabeljauw). Chuletón staat in veel restaurants in Bilbao op de kaart en is echt een aanrader voor wie van rood vlees houdt. Een chuletón is een groot stuk vlees – voor twee personen – dat in stukken gesneden met een sissende plaat geserveerd wordt, zodat je zelf kunt bepalen hoe doorbakken je het wil hebben. Er staat natuurlijk nog veel meer op de kaart dan alleen dat, zoals inktvis, kroketjes of foie gras.

La Olla ligt aan de Plaza Nueva, een prachtig en gezellig plein vol bars en restaurants in het oude centrum. Het ligt vlak naast metrohalte Casco Viejo. Adres: Plaza Nueva 2.

Chuletón