Italiaans of Spaans leren met een app

Om een vreemde taal goed te leren is het belangrijk dat je er zo veel mogelijk mee in aanraking komt, liefst elke dag. Als je dagelijks oefent en dit een onderdeel is van je vaste routine wordt het een goede gewoonte. Die tien minuten per dag die je anders zou besteden aan social media, om maar iets te noemen, kun je beter gebruiken om Italiaans of Spaans te oefenen. Een app is daarvoor heel geschikt omdat je die altijd bij de hand hebt, maar wat zijn nu goede apps? Hieronder geef ik je een paar tips.

Busuu

Busuu Language Learning is een erg overzichtelijke, deels gratis app waarmee je woordenschat, grammatica, luistervaardigheid en uitspraak kunt oefenen. De lessen voor woordenschat zijn gratis en als je ook de grammaticalessen wilt doen, zul je moeten betalen. Je kunt beginnen op niveau 0 of een toets afleggen en op een hoger niveau starten. Busuu is Engelstalig.
De lessen zijn opgebouwd rondom een thema, bijvoorbeeld vertellen waar je vandaan komt. Met Busuu bestudeer je dialogen, leer je woorden en zinnen en moet je luisteroefeningen doen waarbij je, bijvoorbeeld, de juiste samenvatting van het gesprek moet selecteren. Om te controleren of je de stof beheerst, maak je aan het einde van iedere les een korte quiz. Al je vorderingen worden voor jou inzichtelijk bijgehouden en de stof die je niet voldoende beheerst kun je op ieder moment herhalen.

Met een betaald account kun je niet alleen de grammaticalessen doen maar ook je eigen oefeningen laten corrigeren door native speakers, op voorwaarde dat jij zelf hún oefeningen corrigeert (je kunt alleen het Engels van anderen corrigeren, het Nederlands wordt als taal niet aangeboden). Je moet dan bijvoorbeeld zinnen maken en je kunt je tekst zowel inspreken als intypen.
Een ander voordeel van een betaald account is dat je aan het einde van ieder niveau een semi-officiële test kunt doen om een McGraw-Hill Education certificaat te behalen.

Voor wie is de app geschikt en wat kost het?

De Busuu-app biedt lessen vanaf niveau A1 (beginners) tot en met niveau B2 (gevorderden). Voor vergevorderden vanaf niveau C1 zijn er geen lessen beschikbaar.
Wil je alle mogelijkheden kunnen benutten, wat wel aan te raden is als je het serieus neemt, betaal je ongeveer 10 euro per maand voor een abonnement van 6 maanden.

Download hier de app van Busuu.

Babbel

Dit is een betaalde app waarmee je op allerlei manieren en verschillende niveaus kunt oefenen. Babbel is Engelstalig en dus zijn de instructies en de uitleg in het Engels.
Met Babbel oefen je woorden, zinnen, grammatica, luistervaardigheid en uitspraak. Je kunt kiezen uit verschillende cursussen, zoals de Beginner’s Course, Intermediate Course, Words and Sentences en Listening and Speaking. Om woorden en uitspraak te oefenen kun je iets inspreken en om de grammaticaregels te oefenen stelt de app jou vragen. Met de app kun je bijvoorbeeld zelf zinnen maken, gesprekken oefenen, woorden invullen en woorden uitspreken. Er is behoorlijk veel aandacht voor grammatica en er staan voor het Spaans meer dan 3000 woorden en zinnen op waarmee je kunt oefenen.
Een groot pluspunt van Babbel is dat de leerstof van de vorige keer wordt herhaald bij een nieuwe les. Ook houdt de app je vorderingen bij.

Voor wie is de app geschikt en wat kost het?

Babbel is geschikt voor beginners en halfgevorderden. Voor gevorderden vanaf niveau B1 zijn niet zo veel cursussen beschikbaar, maar je kunt in dat geval wel de app gebruiken om je kennis op te frissen.
Een prijsvoorbeeld: voor een abonnement van 6 maanden betaal je 7,50 per maand. De eerste lessen kun je gratis uitproberen.

Download hier de Babbel-app voor je smartphone of tablet.

HelloTalk

Met HelloTalk kun je gratis chatten met native speakers over de hele wereld. Via de app kun je met een Italiaans of Spaans taalmaatje chatten in ruil voor de taal die jij zelf beheerst. Er zijn natuurlijk niet zo veel mensen die Nederlands willen leren, maar Engels is wel een populaire taal. Is jouw Engels behoorlijk goed, dan kun je ervoor kiezen om zelf Engels aan te bieden in ruil voor Italiaans of Spaans.
Bij de aanmelding moet je aangeven wat je niveau is zodat jouw taalmaatje is voorbereid.

Het fijne van HelloTalk is dat je de app kunt laten corrigeren wat je intypt. Ook kun je tekst laten uitspreken zodat je weet hoe je het moet zeggen. Omdat er een vertaalfunctie op zit waarmee je jouw tekst kunt laten vertalen naar de taal die je leert, hoef je nooit te blokkeren omdat je niet weet hoe je iets moet zeggen. Vervolgens krijg je direct feedback van je taalmaatje. Naast chatten, met tekst of gesproken woord, kun je met iemand bellen of videobellen.
(Houd wel rekening met tijdsverschillen als je een taalmaatje kiest uit Latijns-Amerika.)


Voor wie is de app geschikt en wat kost het?

HelloTalk is gratis en voor alle niveaus geschikt. Ook voor beginners is het interessant om op deze manier simpele gesprekken te oefenen, maar dan wel in combinatie met een cursus. Chatten is veel minder spannend dan echt praten maar wel heel leerzaam.

Download hier de app van HelloTalk.

Duolingo

Verreweg de populairste taalapp is Duolingo. Hiermee kun je gratis een vreemde taal leren en voornamelijk woordenschat en zinnetjes oefenen. Duolingo is Engelstalig en dus zijn de instructies en uitleg in het Engels.
Tot een paar jaar geleden was Duolingo vooral interessant voor woorden leren maar tegenwoordig besteedt de app ook aandacht aan grammatica, al is dat vrij beperkt. Een leuke oefening is Duolingo Stories waarbij je naar gesprekken kunt luisteren en daarop moet reageren. Net als bij Babbel kun je zelf woorden en zinnen inspreken. De app onthoudt je vorderingen en voordat je begint aan een les kun je een test doen om je niveau te testen, zodat je daarna eventueel lesstof kunt overslaan.
Duolingo is niet zo compleet als Busuu of Babbel maar het is dan ook gratis. Het leuke van Duolingo is dat de app werkt als een spel waarbij je punten kunt verdienen en in een klassement terechtkomt. Verder kun je instellen dat je iedere dag een bepaald aantal minuten moet oefenen en dan zal de app je daaraan herinneren. Dit is een goede manier om er een dagelijkse gewoonte van te maken.
In Duolingo zit veel herhaling en dat is goed, het zorgt ervoor je woorden en zinnen internaliseert. Ik heb meerdere cursisten gezien die dankzij Duolingo flinke vorderingen maken of beginners die dankzij DuoLingo al een aardig instapniveau hebben.

Voor wie is de app geschikt en wat kost het?

Duolingo is gratis en is vooral geschikt in combinatie met een cursus. De app is geschikt voor beginners en halfgevorderden die op een laagdrempelige manier bezig willen zijn of blijven met het Italiaans of Spaans. Voor gevorderden is Duolingo naar mijn mening niet interessant genoeg.

Download hier de gratis app van Duolingo.