Europees Referentie Kader

In de cursussen Spaans en Italiaans werk ik met de niveaus van het ERK (Europees Referentie Kader). Dit is een vastgesteld Europees raamwerk van niveauomschrijvingen voor moderne vreemde talen.

Niveaus

Een aantal voorbeelden:
– Inburgeraars in Nederland moeten voldoen aan niveau A2.
– Het eindniveau Engels op de HAVO is B1.
– Het gemiddelde leesniveau Nederlands van Nederlanders ligt op niveau B1.
– Buitenlanders die een HBO- of universitaire studie willen doen in Nederland, moeten minimaal beschikken over niveau B2.

Meer weten? Kijk op www.erk.nl.

Voordelen ERK

Doordat de niveaus in heel Europa – en vaak ook daarbuiten, bijvoorbeeld in Latijns-Amerika – gebruikt worden, kun je overal duidelijk maken op welk niveau je een cursus hebt gevolgd. En als je in het buitenland een taalcursus wil doen, kun je een geschikte cursus uitzoeken op jouw ERK-niveau. Dat is een stuk duidelijker dan ‘Spaans 1’ of ‘Italiaans 2’.

Examens

Je kunt je niveau laten vastleggen door een officieel, internationaal erkend examen af te leggen op een van de ERK-niveaus. Als je het examen haalt, krijg je een diploma dat overal ter wereld wordt erkend. Het examen bestaat uit een schriftelijk gedeelte (tekstbegrip, grammatica, luistervaardigheid, schrijfvaardigheid) en een mondeling (spreekvaardigheid).

Spaans

Voor het Spaans verloopt dat via het Instituto Cervantes. Je legt dan een DELE-examen af (Diploma del Español como Lengua Extranjera). In Nederland is dat mogelijk in Utrecht, Amsterdam, Tilburg en Leeuwarden. Lees hier meer.

Italiaans

Voor het Italiaans verloopt dat via het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam. Je legt dan een CILS- of CELI-examen af (dit zijn dezelfde examens, het ene georganiseerd door de universiteit van Siena, het andere door de universiteit van Perugia). Lees hier meer.

Wil je graag een examen afleggen en daarin begeleid worden? Ik heb ervaring met zowel de Spaanse als Italiaanse officiële examens en ik help je graag bij de voorbereiding.