Wat wij van Spaanse moeders kunnen leren

Spanje is een heerlijk land voor kinderen én hun ouders. Ik woonde 2,5 jaar in Bilbao en Santander met kleine kinderen en bracht veel tijd door op pleinen en in parken en speeltuinen. Daar zag ik smaakvol geklede vrouwen met rode lippen gezellig kletsen met vriendinnen op het terras terwijl hun kinderen van de glijbaan gingen. Hoe doen die madres españolas dat?

Ze blijven vrouw

Spaanse vrouwen gaan doorgaans smaakvol gekleed en zien er prachtig uit: elegant, vrouwelijk en altijd verzorgd zonder overdreven ijdelheid. Lippenstift is eerder regel dan uitzondering, ook met kinderen, en lange lokken worden los gedragen.

Wat verandert er als ze kinderen krijgen? Vrijwel niets! Spaanse vrouwen vinden hun uiterlijk en de manier waarop ze overkomen op anderen nu eenmaal belangrijk. Toen ik in Spanje met mijn kinderen naar de speeltuin ging, zag ik daar steevast netjes geklede en licht opgemaakte vrouwen. Dat zorgde ervoor dat ikzelf ook meer aandacht besteedde aan mijn uiterlijk en daar werd ik blij van. Dat ik, als driftbui nummer 368 voorbij was, in de weerspiegeling van de etalageruit een vrouw in een leuk jurkje zag in plaats van een moeder in spijkerbroek en verfrommeld t-shirt.
Niet dat er met dat laatste iets mis is, maar meer vrouwelijkheid kan ook geen kwaad.

Het leven gaat door

Het feit dat je kinderen hebt, betekent nog niet dat je geen drankjes meer kunt doen op het terras en je favoriete restaurant vaarwel moet zeggen. Het sociale leven van moeders gaat gewoon door want de kinderen gaan gezellig mee. Spaanse kinderen worden overal mee naartoe gesleept en het is heel normaal om kinderwagens te zien staan in bars en restaurants, ook om elf uur ’s avonds.

Papa en mama willen zoals altijd met vrienden of familie buiten de deur eten en dat betekent dat de kleintjes voortaan meegaan – en lekker op het plein kunnen spelen met neefjes en nichtjes of de kinderen van vrienden. Kinderen in Spanje wordt op die manier al van jongs af aan liefde voor de plaatselijke bar bijgebracht. Nergens ter wereld zijn zoveel bars als in Spanje en die barcultuur houden de Spanjaarden maar wat graag in stand. Geef ze eens ongelijk!

Ik moet wel zeggen dat de openbare ruimte in Spanje goed is ingericht en erg kindvriendelijk is: er is veel ruimte in het algemeen, er zijn veel pleinen en, heel belangrijk, bijna alle speeltuinen grenzen aan een bar en hebben veel bankjes. In gebieden waar het vaak regent (lees: Noord-Spanje, of ook heel Nederland) zijn bovendien overdekte buitenspeeltuinen. Daar kunnen wij hier een voorbeeld aan nemen.

Je hoeft niet alles zelf te doen

Spanjaarden huren veel sneller dan Nederlanders – mits hun budget het toelaat – professionals in om voor de kinderen en/of het huishouden te zorgen. Waarom zou je het jezelf niet makkelijk maken, als dat financieel kan?

Een schoonmaakster hebben en je kinderen vijf hele dagen naar de opvang sturen is in Spanje heel normaal. (Vrouwen werken daar meestal óf fulltime óf helemaal niet.) De kinderen leren er veel, eten gezond en zijn iedere dag met dezelfde leidster en dezelfde kinderen. En als je dan thuiskomt na werk, is het huis schoon en ga je gezellig tapas eten met je vrienden op het plein terwijl de kinderen spelen.

Kunnen Spaanse moeders ook wat van ons leren? Absoluut! Huur eens een oppas in, zou ik zeggen. En behandel je peuter niet als een baby. Maar daarover de volgende keer meer.