De Italiaanse schrijver Erri De Luca (1950, Napels) moest vandaag voor de rechter verschijnen en vreesde een gevangenisstraf van acht maanden. Hij zou worden vervolgd vanwege zijn “opruiende” uitspraken over de aanleg van de hogesnelheidslijn tussen Lyon en Turijn, omdat hij “openlijk heeft aangezet tot het plegen van strafbare feiten”. Vandaag is hij in Turijn vrijgesproken.
In 2013 liet De Luca in een interview met de Italiaanse versie van The Huffington Post weten dat het volgens hem legitiem is om de aanleg de hsl-lijn te “saboteren” omdat dat nog de enige manier zou zijn om de bouw te blokkeren. Hij omschrijft het bouwproject als “zinloos” en “schadelijk” . Hij werd aangeklaagd door het Franse spoorbouwbedrijf Lyon Turin Ferroviaire omdat hij met zijn woorden de al bestaande protestbeweging sterk zou kunnen beïnvloeden. Het Italiaanse OM eiste acht maanden gevangenisstraf tegen de Napolitaanse schrijver en dichter.
“Hiermee is een daad van onrecht vermeden”, aldus de 65-jarige auteur vandaag in een reactie op de uitspraak. Hij noemt de aanklacht tegen hem “een poging om [zijn] vrijheid van meningsuiting te saboteren” en voegt daaraan toe: “Wat ik nu zou willen saboteren is de passiviteit van de Italianen: we zijn gewend geraakt aan corruptie en aan kranten die de ware feiten niet vertellen.” Italië is inderdaad een van de weinige Europese landen waar geen volledige persvrijheid is.
De Luca liet al bij aanvang van het proces weten dat hij niet in beroep zou gaan, wat de uitspraak van de rechter ook mocht zijn. Over het proces zei De Luca eerder: “Als mijn mening een misdaad is, dan zal ik die blijven begaan. Als ze me veroordelen, dan heeft de censuur gewonnen.” Hij publiceerde bij zijn uitgever Feltrinelli het boekje ‘La parola contraria‘ (Het tegenovergestelde woord) waarin hij vertelt over zijn proces en schrijft over vrijheid van meningsuiting, in zijn woorden “het recht om het tegenovergestelde te zeggen”.
Er wordt al jaren gebouwd aan een hogesnelheidslijn dwars door de Alpen, de TAV (Treno ad Alto Velocità), die Lyon en Turijn met elkaar moet verbinden. Bewoners van de Susa-vallei in de Italiaanse Alpen en talloze actievoerders protesteren tegen de aanleg hiervan omdat ze vrezen dat de natuur er zwaar door wordt beschadigd en dat er bij het boren van de ruim 50 kilometer lange tunnel schadelijke stoffen als asbest en uranium zouden vrijkomen. Ze zijn bovendien van mening dat de TAV een nutteloos project is dat alleen maar gericht is op winst maken voor alle partijen die er aandelen in hebben, en dat belastinggeld in crisisland Italië beter kan worden besteed aan zorg en onderwijs. Betogingen van de actievoerders, die zich verzamelen onder de naam ‘No TAV’, gaan niet zelden gepaard met geweld tegen de ordehandhavers en de bouwplaatsen worden inmiddels zwaar bewaakt door militairen. Verscheidene actievoerders zijn al gearresteerd.
Erri De Luca is een van de grootste Italiaanse schrijvers van het moment en zijn boeken worden in tientallen landen vertaald. In Nederland verscheen voor het laatst in 2014 werk van Erri De Luca: een fragment uit Napòlide, een boekje over Napels, in literair tijdschrift Terras.
Verschillende Italiaanse schrijvers en intellectuelen steunden hem openlijk, onder wie de Napolitaanse auteur Roberto Saviano. Ook de Franse president François Hollande steunde hem en zei dat hij in naam van Frankrijk de vrijheid van meningsuiting altijd zal verdedigen, ook die van schrijvers.
#iostoconErri (‘ik sta achter Erri’)