Op reis door Baskenland: Gipuzkoa

Baskenland is onderdeel van het groene Noord-Spanje. De ruige, Atlantische kust met daarachter een afwisselend heuvel- en berglandschap, vol dorpjes en steden waar je heerlijk kunt eten, maken het tot een geweldige vakantiebestemming. Ik verbleef in nationaal park Aralar, op een half uur rijden van San Sebastián, en deel graag mijn tips met je.

Aralar ligt in de Baskische provincie Gipuzkoa, waar ook San Sebastián ligt. Zoals heel Baskenland is Gipuzkoa ontzettend groen en hoewel het er regelmatig regent, schijnt de zon ook vaak en is het in de zomer bijna nooit heet. Het weer is er simpelweg wisselvallig en dat betekent dat stranddagen en bewolkte (regen)dagen zich afwisselen in de zomer. Baskenland is het culinaire mekka van Spanje: je kunt er geweldige pintxos (tapas) eten, verfijnde minigerechtjes van bijvoorbeeld baby-inktvisjes met gekarameliseerde ui of foie gras met appel. Gipuzkoa grenst in het oosten aan Frankrijk en in het zuiden aan de Spaanse regio Navarra, met een heel ander, veel droger en warmer klimaat.

Verblijven

Wil je tot rust komen in de bergen en genieten van een prachtig uitzicht aan de voet van de hoogste berg van de regio, kies dan voor Apartamento Atari in Amezketa. Het is een klein appartement met vier bedden, een compleet uitgeruste keuken, een badkamer, een terras en tuin met speeltoestellen en bovenal: een adembenemend uitzicht. Dit vrij nieuwe appartement is door de eigenaresse en architect zelf ontworpen. Omdat het vrij afgelegen op een paar minuten rijden van het dorpje Amezketa ligt, is het er heerlijk stil. Vanuit het appartement starten diverse wandelingen, bijvoorbeeld een korte wandeling naar een klein bergstroompje en een lange wandeling naar de berg Txindoki, ook wel de Matterhorn van Baskenland, waar je op uitkijkt vanaf het terras en zelfs vanuit de woonkamer.

Uitzicht op de bergen vanuit Apartamento Atari

In het dorpje Amezketa is een kleine buurtsuper en op een kwartiertje rijden zijn diverse grote supermarkten. In Amezketa zelf zijn vele bars om iets te eten en te drinken – in Spanje is een bar immers nooit ver weg. Binnen 15 minuten zit je op de snelweg en San Sebastián ligt op 35 minuten rijden. Amezketa is dus een fijne uitvalsbasis om het binnenland en nationaal park Aralar te ontdekken, maar ligt ook vrij dicht bij de kust.

Eten

De chique badplaats San Sebastián heeft de meeste Michelinsterren per vierkante meter ter wereld en is beroemd om zijn vele pintxobars. Die zijn inderdaad heerlijk en San Sebastián heeft mooie stranden en een prachtige boulevard. Maar het is er ook druk en steeds toeristischer.

Hondaribbia
Hondaribbia

Wij vonden de pintxos eigenlijk lekkerder in Hondaribbia, een kustdorpje op 20 minuten rijden van San Sebastián, tegen de Franse grens aan. Hondaribbia heeft bovendien een pittoreske en ommuurde middeleeuwse dorpskern en er zijn veel typisch Baskische, kleurrijke huisjes met houten balkons te vinden. Een wandelingetje waard.

Vinoteka Ardoka heeft geweldige pintxos en een gezellig terras. De pulpo (octopus) is van buitengewone kwaliteit en ook de croquetas de txistorra (kroketjes met chistorra, een chorizo-achtige worst) zijn heerlijk. Een groot pluspunt: je ziet hier tussen de Spanjaarden, niet tussen de toeristen.

Doen

Geoparque Deba-Zumaia

Ongetwijfeld een van de mooiste plekken is de UNESCO-rotskust tussen Deba en Zumaia. Je vindt hier bijzondere rotsformaties (flysch), sedimentaire platen die tegen elkaar gedrukt zijn. De kliffen zijn spectaculair en het bijzondere gesteente loopt door tot in de zee, wat je heel mooi kunt zien bij laagtij. Met eb kun je er over het strand en het gesteente wandelen of je kunt er een boottocht maken.

Geoparque Deba-Zumaia

Je kunt de rotsen ook van bovenaf bekijken en naar een van de uitzichtpunten lopen. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf Zumaia een deel van de Camino del Norte (Camino de Santiago) lopen richting Deba en afslaan bij een uitzichtpunt. Het is een prachtige wandeling door de steile Baskische heuvels, langs wijngaarden, bos en weiland. Bij iedere bocht is het landschap weer anders.

De Camino del Norte tussen Zumaia en Deba
Het binnenland ontdekken

Minder bekend in dit deel van Baskenland zijn de steden en dorpjes in het binnenland. Tolosa is een prachtig gelegen stadje aan een rivier, met een paar gezellige pleinen en mooi uitzicht op de heuvels. Iets verder het binnenland vind je in de buurt van de berg Txindoki prachtige kleine dorpjes, zoals het mooi gelegen Balliarain en Altzo. In dit soort gehuchtjes wappert trots de Baskische vlag en zul je in plaats van Spaans alleen maar Baskisch om je heen horen. Maar geen paniek, iedereen spreekt ook Spaans.

De Txindoki in Aralar

Wil je een gegarandeerd dagje zon (of hou je van hitte) dan zit je met een uurtje rijden al in de nabije regio Navarra. Als je naar het zuiden rijdt en de bergen van Aralar voorbij bent, kom je ineens in een droog en warm klimaat. Ook daar heb je prachtige bergen: je rijdt namelijk vrijwel meteen natuurpark Urbasa-Andía in, met prachtige bossen, meren en canyons. Én uitstekende Idiazabal-schapenkaas: bij La Borda del puerto de Zibarraga kun je heerlijke Idiazabal eten en kopen.